Hoe zorgeloos was jouw vakantie?

Gepubliceerd op 26 augustus 2018 12:15

De vakantie is voorbij, het zuiden is alweer een week volop in de running, het midden start komende week en het noorden mag nog een weekje genieten. Ervaar jij ook die milde rouw reactie die ze de “after holiday dip” noemen, afscheid nemen van je vakantie is niet makkelijk. Er is echter een groep in onze samenleving die blij is dat de vakanties voorbij zijn. De kranten en nieuwssites hebben er ook deze zomer weer veelvuldig over geschreven:

 

Ouderen zijn vaak eenzamer in de zomer

Eenzaamheid onder ouderen neemt toe, nu zomervakantie aanbreekt

Eenzaamheid onder ouderen neemt in de zomer- en vakantiemaanden flink toe

Ouderen in de zomermaanden extra eenzaam: 'Ik zie en hoor helemaal niemand' 

 

Terwijl de Franse campings, stranden en wegen overbevolkt waren, was het in Nederland op veel plaatsen extreem rustig. Weinig volk op straat, geen aanspraak in de supermarkt of bij de bakker, als de bakker al open is in deze periode. En geen aanloop van familie of vrienden. De Nederlandse oudere is eenzaam in de vakantie periode!

 

Heb je de koelkast en vriezer volgestopt?

 

Hoe de ouderen dit ervaren is uitvoerig beschreven in de media, maar hoe ervaren de familieleden en vrienden van deze ouderen dit? Met welk gevoel ga je op vakantie als je weet dat je iemand thuis achterlaat? Hoe voel je je bij dat laatste bezoek voordat je 3 weken weggaat, wetende dat je vader of moeder die drie weken bijna niemand ziet? Heb je de koelkast en vriezer volgestopt met eten en drinken, beloof je regelmatig te bellen, belangrijkste telefoonnummers klaargelegd en de buren geïnformeerd dat er voorlopig niemand langskomt? Zijn de buren eigenlijk wel thuis in die periode?

 

De vakantie is bij uitstek een zorgeloze periode waarin we kunnen doen en laten wat we willen. Hoe zorgeloos was jouw vakantie dit jaar? Je had beloofd regelmatig te bellen, hoe vaak heb je daaraan gedacht, terwijl je op het strand lag, in de bergen wandelde of gezellig op de camping met zijn allen stond af te wassen. En heb je ook regelmatig gebeld, of schoot het er steeds bij in? Wat een rotgevoel he!

 

Terwijl je op het punt staat te beginnen aan het beklimmen van de hoge berg op je meegebrachte racefiets lees je op je telefoon “Extreme hitte en droogte in Nederland, ouderen zijn een kwetsbare groep”… … ook dat nog! Wie kun je inschakelen, wanneer kwam je zus ook alweer thuis, of misschien die oom of tante, die je al een paar jaar niet gezien hebt, kunnen zij even gaan kijken bij vader of alles nog goed gaat? Toch maar even bellen als je straks boven bent.

 

En als je dan ook regelmatig een berichtje krijgt over hoe het gaat, hoe heerlijk is dat!

 

Hoe heerlijk zou het zijn als je zeker wist dat je vader, moeder, oom of tante thuis in goede handen was en het goed maakt. Het is niet zo moeilijk, gun jezelf en de ander de luxe, koop die mantelzorg tijdens de vakantie in. Natuurlijk het zijn kosten die niet vergoed worden, maar wat kost je vakantie en hoeveel is dit dan extra. En als je dan ook regelmatig een berichtje krijgt over hoe het gaat, hoe heerlijk is dat!

Stel je eens voor je staat bovenop die berg, prachtig uitzicht, stromend beekje, koeienbellen klinken in de buurt. *Ping* er komt een Whatsapp van VoorU binnen, ze zijn net bij uw moeder op bezoek geweest want u neemt van VoorU de dienst "Geregeld samen"  af:

 

“ Zojuist bij Mevrouw van Vliet geweest. Ze maakt het goed, ondanks de warmte. De waterijsjes de we in de vriezer hebben gelegd eet ze graag en zijn weer aangevuld. Morgen gaan we met twee andere dames een middag naar het museum, even afkoelen in de airco daar. Ze heeft genoten van jullie kaart. Kan ik nog wat voor jullie betekenen? Geniet van jullie vakantie.” 

 

Wow! wat is het toch mooi in de bergen!

 


«